ноември 30, 2020

Скопје

Ние многу добро знаеме против кого се боревме, се сеќаваме на борбата да не влезе бугарската војска во Скопје, кажаа борците од НОБ на одбележувањето на 13 ноември

Ние многу добро знаеме против кого се боревме за слободно Скопје, кажаа борците од Народно-ослободителната…

Скопје го празнува Денот на ослободувањето од фашистичкиот окупатор

Скопје го празнува Денот на ослободувањето на градот. На денешен ден во 1944 година партизаните го ослободија градот од фашистичките окупатори. По победата Скопје како главен град на Македонија, една од сојузничките антифашистички држави – победници во Втората светска војна, доживеа развој како административен, индустриски и културен центар.