декември 1, 2020

Балкан

Мас: Оние кои веруваат во иднината си заминуваат од Балканот

Младите луѓе масовно ги напуштаат државите од Западниот Балкан во потрага по подобар живот на запад. Проблем не е само лошата економска состојба. На конференција во Берлин се бараа решенија за проблемите.

Проф. Улф Брунбауер за Бугарското радио: „Околу темата ‘Македонија’ Бугарите прават од мувата слон“

Според познатиот австриски историчар, кој ја проучува историјата на двете земји, бугарскиот меморандум испушта дух на комунистичката историографија од годините кога се сметаше дека државата, владата, може да каже како се пишува историјата

Каракачанов бара во Македонија да се постави плоча дека Германците биле окупатори

Министерот за одбрана вели дека Софија е под голем притисок на Германија за Македонија да ги почне преговорите со ЕУ и нагласува дека Грција успеала повеќе со Преспанскиот договор