јуни 5, 2023

Култура и Историја

ДЕНЕС Е ПРОЧКА: „Кој проштева тој љуби, а кој љуби тој е од Бога и Бог е во него”

Прочка е предпочеток на Велигденскиот пост. Црквата го поставила како силен потсетник на духовниот карактер на постот. Постењето треба да...

Во потрага по вистинскиот Исус: Што открива археологијата за животот на еден од највлијателните луѓе во историјата

Верниците го почитуваат како Син Божји. Скептиците го отфрлаат како легенда. Уметниците го претставија во форми што ја рефлектираат нивната...

Онлајн промоција на осовременетата „Автобиографија“ на Марко Цепенков по повод стогодишнината од неговата смрт

„Автобиографијата“ на Марко Цепенков, која првпат е адаптирана на современ македонски јазик, ќе биде промовирана вечер на фејсбук-страницата на „Литература.мк“....