јуни 6, 2023

Продолжува слободниот пад во земјоделскиот сектор посебно во сточарството, иако како што соопштуваат од ресорното министерство, секоја година се исплаќаат по 150 милиони евра за субвенционирање на истото.

Слика 1: Бројот на говеда во 2021 година во однос на 2020 е намален за 20,1% и изнесува 177 илјади. Пред 10 години биле 270 илјади.
Бројот на живина во истиот период се намалил за 9,7%.

Слика 2: Количината на произведено кравјо млеко се намалила за 19,4%, со катострофален пад кај деловните субјекти од 80%.

Слика 3: Бројот на произведени јајца се намалил за 28,5%, со катастрофален пад кај деловните субјекти за околу 70%.

Слика 4: Огромен пад во растителното производство, посебно кај овошните видови.

Министерство?
Кој е одговорен за ова?

Автор: Стефчо Негриески

За авторот

Сподели