декември 2, 2022

Расте загриженоста од недостиг на храна, цените на пченицата највисоки во последните 14 години

Минатата недела цените на пченицата на берзата во Чикаго се искачија на највисоко ниво од 2008 година поради стравувањата од прекини во снабдувањето со жито. Фактот дека Русија и Украина, кои сочинуваат до 30 отсто од светската понуда на пченица и сега се изолирани од меѓународниот пазар, ја зголеми загриженоста за акутен недостиг низ целиот свет. Според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, цените ширум светот веќе достигнаа рекордно високо ниво во февруари, што е за речиси 21 отсто повеќе од минатата година, а дополнителното нарушување на снабдувањето ќе ја влоши ситуацијата.

Фјучерсите на пченицата во Чикаго достигнаа највисоки нивоа невидени во последните 14 години, зголемувајќи се за 41 отсто во текот на една недела. Земјоделците, исто така, се соочија со севкупни зголемувања на цените на инпутите како што се бензинот и ѓубривата поради кризата во синџирот на снабдување. „Додека цените на пченицата во САД пораснаа, земјоделците исто така доживуваат пораст на цените за клучните инпути – не само поврзани со овој конфликт – туку и од постоечките стресови кои веќе некое време влијаат на целиот синџир на снабдување“, изјави Чендлер Гул, извршен директор на Националната асоцијација на Одгледувачите на пченица.

Бидејќи Русија е исто така еден од добавувачите на трите главни типа на ѓубрива, земјоделците дополнително може да очекуваат прекини во снабдувањето на овие компоненти. „Ние плаќаме повеќе за делови“, рече Рик Сујдам, сопственик на Сујдам Фармс. „Ние плаќаме повеќе за сè, така што сите тие работи се додаваат, особено дури и транспортот на вештачкото ѓубриво за да стигне до тука, чини повеќе да го добиеме овде“. Тој истакна дека трошоците ќе паднат на товар на потрошувачите бидејќи земјоделците ќе се одлучат да ги зголемат цените за 25-30 проценти.

Аналитичарите претходно, исто така, забележаа дека други аспекти придонеле за високите цени. Резервите на жито на најголемите извозници на пченица во светот (Европската унија, Русија, САД, Канада, Украина, Аргентина, Австралија и Казахстан) се очекува да се намалат на 57 милиони тони, што е најниско ниво за девет години. Овие земји сочинуваат една петтина од светските резерви, додека светската потрошувачка на пченица се верува дека е 781 милиони тони. Резервите, според аналитичарите, се доволни за 27 дена, а без ресурсите на Русија и Украина – помалку од 21.

Сподели