декември 1, 2022

Не цветаат рози ни за американската економија

Трговскиот дефицит на САД се зголеми за 9,4 отсто на месечно ниво и достигна рекордно високо ниво од 89,7 милијарди долари во јануари, објави Министерството за трговија во вторникот, бидејќи бизнисите го зголемија увозот за да ја задоволат побарувачката за стоки во економијата која се бори со прекини на синџирот на снабдување поврзани со пандемијата и зголемените цени.

„Дефицитот на стоки и услуги изнесуваше 89,7 милијарди долари во јануари, што е за 7,7 милијарди долари повеќе од 82,0 милијарди долари во декември, ревидиран“, се вели во соопштението на Бирото за економски анализи, секторот во Министерството за трговија. Историските податоци од одделот покажаа дека тоа е ново највисоко ниво за американскиот трговски дефицит од декемврискиот врв од 81,9 милијарди долари. Податоците, исто така, покажаа дека Соединетите Држави купиле повеќе странска нафта, природен гас и автомобили и други стоки за да ја задоволат побарувачката во економијата сè уште попречена од испораката и другите логистички проблеми две години по пандемијата со КОВИД-19.

Високите цени на увозот поради зголемената инфлација го поттикнаа и трговскиот дефицит. Само цените на нафтата, според светскиот репер на суровата нафта Брент, се зголемија за 17 отсто во јануари. Оттогаш, тие продолжија да растат, искачувајќи се за 11% во февруари и 28% досега за март, поради влијанието на конфликтот Русија-Украина. Извозот на стоки произведени во САД се намали за 1,7% на 224,4 милијарди долари во јануари, што е најмала сума во последните четири месеци. Податоците покажаа дека падот најмногу се однесува на испораките на американски фармацевтски производи. Соединетите држави вообичаено имаат голем трговски дефицит со години, при што трендот е зголемен од 2020 година со избувнувањето на КОВИД-19.

Сподели