јуни 6, 2023

СТАР православен свештеник во Атина му се развикал на папата Франциско додека тој влегувал во православна црква. „Папа, ти си еретик“, извика тој.

На снимката се гледа како маж со долга бела брада, облечен во црна наметка и црна капа, извикува зборови на грчки пред зградата, пред полицијата да го одведе. Сведоците рекоа дека тој викал доволно гласно за папата да го слушне.

Изгледа дека мажот паднал додека бил одведен и бил приведен од полицијата. Да потсетиме, папата Франциско вчера побара од поглаварот на Грчката православна црква Џером II, простување за злосторствата извршени од Католичката црква, односно извинување за крстоносните војни.

„Историјата има своја тежина и денес имам потреба да побарам од Бога и од моите браќа и сестри прошка за грешките што ги направија многу католици“, рече Папата за време на посетата на Атина. Православните христијани веруваат дека неговите зборови се однесуваат на Четвртата крстоносна војна во 1204 година. Првичната цел на кампањата бил Египет. Но, први жртви на крстоносците беа Задар и Константинопол. Резултатот од таа војна беше основањето на Латинската империја во Константинопол. Крстоносците не стигнале ни до Светата земја затоа што сечилото на војната се свртело против ослабената Византија.

Извинувањето на папата Франциско не е прво во име на Католичката црква. Папата Јован Павле Втори побара прошка од атинскиот архиепископ за прв пат пред 20 години во врска со инцидентите од 1204 година.

За авторот

Сподели