август 11, 2022

Мнозинството Швајцарци “ЗА” посвојување деца во истополови бракови

На референдумот што се спроведува во Швајцарија, повеќе од 60 проценти од гласачите се изјасниле потврдно, истополовите двојки да може да посвојуваат деца.

Во Швајцарија истополовите бракови се легализирани уште во 2007 година, но досега не беше дозволено тие да можат да посвојуваат деца, а пред одржување на референдумот црковните групи и конзервативните политички партии се спротивставија на идејата, велејќи дека тоа ќе го поткопа традиционалното семејство. Ова се сеуште неофицијални резултати, се очекува вечерва да бидат соопштени конечните.

Сподели