август 12, 2022

МАКРОН СЕ НАЛУТИ, ги повлекува амбасадорите во САД и во Австралија

Франција остро реагираше на веста за откажувањето на нарачката од Австралија, а министерот за надворешни работи, Ле Дриан, оцени дека со таа одлука Австралија „и забоде нож во грб на Франција“.

Франција соопшти дека одлучила да ги повлече своите амбасадори во САД и Австралија на консултации, откако Австралија постигна договор со САД и Велика Британија, со кој заврши спогодбата за набавка на подморници од Франција вредна 40 милијарди долари.

Шефот на француската дипломатија Жан-Ив Ле Дриан нагласи во соопштението дека ретката одлука донесена од францускиот претседател Емануел Макрон се должи на сериозноста на случувањето.Можеби ќе ве интересира

САД, Австралија и Велика Британија одлучија да достават нови нуклеарни подморници за Австралија.

Трите земји објавија дека ќе воспостават воено-безбедносно партнерство во Индо-пацифичкиот регион и во таа смисла ќе и помогнат на Австралија да набави американски подморници со нуклеарен погон, поради што Австралија ја откажа нарачката од Париз од 40 милијарди долари за набавка на француски подморници.

Франција остро реагираше на веста за откажувањето на нарачката од Австралија, а министерот за надворешни работи, Ле Дриан, оцени дека со таа одлука Австралија „и забоде нож во грб на Франција“.

Сподели