јануари 18, 2022

Словенија го забрани полнењето гориво за возачите кои немаат Ковид потврда

Повеќето дистрибутери, со најголем број пумпи и пазарен удел од речиси 60% во трговијата со нафтени производи, ригорозно ги применуваат правилата за состојбата на БВТ (болни, вакцинирани, тестирани), што владата ги усвои во сабота, што значи дека пумпата за полнење гориво се активира само кога возачот со документи докажува дека го надминал Ковид-19, дека е вакциниран или има негативен тест не постар од 48 часа.

Имаше само еден инцидент
Според словенечките медиуми, поради таквата постапка, сообраќајот на бензинските пумпи бил успорен ден пред воведувањето на новите мерки, но работниците на бензинските пумпи велат дека немало одложувања и дека не е точно дека имало многумина што точеле гориво во канистри.

Единствениот инцидент поврзан со новите правила за полнење гориво, пренесува Словенски почетник, се случи во средата наутро во Брежице, каде возачот, незадоволен од објаснувањето дека не може да набави гориво без потврда за ковид, го заклучи возилото на местото каде што дојде и на тој начин блокирал други, за што била повикана полиција, а пајак го однел возилото.

Уште на денот на примената на новите правила, владата ги ослободи возачите во меѓународниот превоз од задолжителните барања за БВТ, така што тие се уште можат да наполнат гориво без поголеми ограничувања, освен што мора да носат маска во бензинската пумпа при плаќање.

Не се исклучени дополнителни ограничувања


Правилото за задолжителна потврда за БВТ, со ретки исклучоци, за голем број економски активности, како за вработените, така и за корисниците на услугите, го усвои владата на Јанез Јанша поради влошената епидемиолошка состојба и не исклучува дека дополнителни ограничувања ќе да се воведат ако бројот на вакцинирани не се зголеми брзо, а бројот на новозаразени и хоспитализирани продолжува да расте со сегашната стапка.

Во последните два дена, во Словенија се потврдени речиси 2.800 нови инфекции со коронавирус. Во последните 24 часа, имаше 1364 новозаразени, а на тестот, секој петти беше позитивен.

Уште шест пациенти починаа како резултат на болеста, а бројот на хоспитализирани во болниците се уште се зголемува, така што сега има 347, од кои 75 се на интензивна нега, објави владата, која ќе разговара за можните нови мерки в четврток на седница на владата.

Сподели