август 10, 2022

Европскиот парламент бара признавање на геј браковите на цела територија на ЕУ

Мнозинството членови на Европскиот парламент денеска во Стразбур го поддржаа предлогот за резолуција со која се бара признавање на истополови бракови и регистрирани партнерства во сите земји-членки.

Резолуцијата со која се повикува Европскиот парламент да ги отстрани сите пречки со кои се соочуваат ЛГБТ луѓето во остварувањето на основните права, беше поддржана од 387 европратеници, 161 европратеници гласаа против, а 123 беа воздржани.

Во резолуцијата се наведува дека истополовите сопружници и партнери треба да се третираат на ист начин како и хетеросексуалците, а браковите и партнерствата склучени во една од земјите на ЕУ треба да се признаат и во други земји-членки.

Хрватскиот европратеник Матиќ: Ова е цивилизациско достигнување


Во изјава за Хина, Матиќ рече дека усвојувањето на резолуцијата е „цивилизациско достигнување“.

„Горд сум на моите колеги пратеници кои гласаа за, особено на моите колеги во клубот, бидејќи сите гласавме за оваа важна резолуција“, рече Матиќ.

Валтер Флего за Хина рече дека е неприфатливо правата на припадниците на ЛГБТ заедницата во многу земји да се намалат, а не да се унапредуваат.

“ЛГБТ заедницата им служи на многу политичари да ја докажат својата сила. Оваа тема е особено благодарна за десничарските политичари, а да не зборуваме за екстремната десница, за да ги покажат своите мускули”, рече Флего.

Мнозинството европратеници веруваат дека семејствата на истополови поединци и двојки („семејства со виножито“) треба да ги имаат истите права како хетеросексуалците во сите земји на Унијата.

Ова исто така важи и за правото на „семејствата на виножитото“ да се обединат со цел да се обезбеди непречено преместување во други земји во рамките на ЕУ.

Тие бараат мерки против Романија, Унгарија и Полска


Во резолуцијата, европратениците ја повикаа и Европската комисија да преземе акција против Романија, Унгарија и Полска за кршење на правата на ЛГБТ луѓето, како и основните вредности на ЕУ.

Романската влада не го ажурираше националното законодавство откако Европскиот суд одлучи дека одредбите за „брачни другари“ важат за истополовите двојки, како и за хетеросексуалците.

Во Унгарија, во јули оваа година стапи на сила дискриминаторски закон со кој се забранува употреба на содржини поврзани со хомосексуалноста, трансродовите односи и интерсексуалноста во училиштата.

Во Полска, минатата година, голем број градови и провинции го прогласија својот простор „ослободен од ЛГБТ идеологијата“, што Европскиот парламент остро го осуди и одговори со прогласување на целата Европска унија „простор за слобода на ЛГБТИК луѓето“ во март.

Сподели