август 11, 2022

Хрватски имунолог: Информациите од Израел се загрижувачки, половина од заболените се вакцинирани

ИМУНОЛОГОТ Златко Тробоњаша гостуваше во емисијата Добро јутро, Хрватска на ХРТ. „Бројот на нови случаи во моментов не е голем, но ние сакаме да остане така. Проблемот е што во некои земји, кои поминаа низ третиот бран слично на Хрватска, сега сме сведоци на повторно ширење на епидемијата поради доаѓањето на многу заразни соеви на делта сојот. Имунитет за да се запре неговото ширење немаме “, рече проф. Д-р Златко Тробоњаша, имунолог од Универзитетот во Риека. „Вакцинацијата во Риека е релативно висока во споредба со јужните окрузи каде состојбата со вакцинацијата е нешто полоша“, рече тој.

Тој исто така се осврна на ситуацијата во Израел, каде стапката на вакцинација е висока, а сепак делта сојот се шири. Колку не заштитува вакцината Pfizer? “Информациите од Израел се загрижувачки, скок на нови случаи без оглед на фактот дека 60% од популацијата е вакцинирана со обете дози. Вакцината не штити на нивото на кое мислевме – 90 проценти”, рече тој.

Во моментов во светот има над 2000 различни соеви

На прашањето колку соеви можеме да очекуваме, тој рече дека никој не може да го предвиди тоа и дека во моментов има над 2.000 различни соеви во светот поради мутации. “Делта сојот има 15 или 18 мутации, но има четири клучни мутации што се наоѓаат во геномот кој го кодира протеинот и му дава голема инфективност и имуноевазивност. Не се сите мутации исти. Некои можат да се тивки, а некои се сериозни , како бразилски или јужноафрикански сој “, вели тој.

Дали ќе треба да се вакцинираме?

Тој го коментираше и фактот дека ниту медицинските работници не сакаат да се вакцинираат. “Не е добро и не инспирира доверба кај луѓето. Мораме да им дадеме на луѓето знак со нивниот пример за да се вакцинираат. Можеме да се ослободиме од епидемиите на два начина – со вакцинација или со заболување. Препорачувам вакцинација. Вакцините се ефикасни, спречуваат тешки болести и покажуваат мал број на несакани ефекти “, вели тој. На прашањето дали ќе биде потребно да се прими трета доза, тој рече дека тоа ќе зависи од ситуацијата на теренот.

Сподели