ноември 28, 2022

ТРОШОЦИТЕ НА ЖИВОТ ВО ЈУНИ ПОГОЛЕМИ ЗА 2,7%, А ЦЕНИТЕ НА МАЛО ЗА 4%

Трошоците на животот во јуни годинава, во однос на јуни лани, бележат зголемување од 2.7 отсто, а цените на мало пораснале за 4.0 проценти, соопшти државниот завод за статистика…

Пораст на индексите на трошоците на животот во јуни 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај  шеќерот, чоколадата и кондиторските производи, маслото, прехранбените производи, млекото, соковите, виното, пивото..ВО Јуни, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот, е забележан и кај воздухопловниот патнички транспорт за 27.8 %, услугите за сместување за 4.6 %.

Производите за лична хигиена поскапеле за 0.6 %….НАМАЛУВАЊЕ На индексите на трошоците на животот е забележано  кај  малите апарати за домаќинствата за 1.2 %,  моторните возила за 0.2 %, покажуваат податоците на државниот завод за статистика.

Сподели