јули 4, 2022

Унгарија со закон забрани на деца да им се „промовира хомосексуалноста“

Унгарскиот Парламент денеска усвои закон кој забранува на децата да им се промовираат хомосексуалност или промена на пол.

Предлагач на законот беше владејачката Фидес на Виктор Орбан, според која законот ќе помогне во борбата против педофилија. За оние кои не го подджуваат законот, ова е дискриминација на ЛГБТ заедницата.

„На овој срамен ден, местото на опозицијата не ѝ е во парламентот, туку на улиците“, изјави градоначалникот на Будимпешта, Гергели Карачони.

Сподели