јули 2, 2022

ЕУ денеска ќе префрли уште 80 милиони евра за Македонија

Европската Комисија на ЕУ објави дека денеска ќе бидат испратени дел од ветените суми макроекономска помош за Македонија, јави МИА од Брисел. За нашата земја ова е втората и последна транша од предвидените 160 милиони евра макроекономска помош.

Станува збор за средства во рамки на фондот од трите милијарди евра макроекономска асистенција предвидена за земјите од соседството на ЕУ.

Освен Македонија, 50 милиони евра ќе добие Косово, 30 милиони ќе бидат за Црна Гора, а 300 милиони евра ќе добие Тунис.

Еврокомесарот за економија, Паоло Џентилониова го искоментира како „конкретен чекор напред“ во борбата против Ковид-19 и неговите последици.

ЕК информираше дека земјата ги исполнила условите за ослободување на последната транша во смисла на зајакнување на фискалното владеење и транспарентност, борбата против корупцијата, подобрување на супервизијата во финансискиот сектор како и на бизнис климата и справување со невработеноста на младите. 

Сподели