јули 2, 2022

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ: МАСКИ НА ОТВОРЕНО НЕ ТРЕБААТ, ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС ОСТАНУВА

Министерството за здравство ја информира јавноста дека утрово на Комисијата за заразни болести донесена е одлука до Главниот координативен кризен штаб (ГККШ) да се достави предлог за понатамошно олабавување на рестриктивните мерки. 

Пандемијата стивнува и од недела во недела се намалува бројот на активни случаи. 

Комисијата до ГККШ ќе ги предложи следните олабавувања: 

-Од 1 јуни, заштитните маски да не бидат задолжителни на отворено. 

-Маските на сите затворени места, јавен превоз и секаде каде не може да се одржува препорачана дистанца остануваат задолжителни. 

-Да престане да важи забраната за групирање на отворено. 

-При групирање на повеќе лица останува препораката да се носат заштитни маски. 

-Да се дозволи организација на свадби и прослави на отворено со максимум 50% исполнетост на капацитетот во отворениот дел, но не повеќе од 100 гости. Максимум дозволен број на гости на една маса да биде 6. 

-Спортските натпревари кои се играат на отворени терени да се играат со публика, но со максимална исполнетост од 30% од капацитетот на стадионот. 

-Да има се дозволи на угостителските објекти да примаат по 6 гости на една маса,  додека сите останати рестрикции за нив остануваат на сила. 

-Полицискиот час останува на сила. 

Во текот на оваа и следната недела, Комисијата за заразни болести во соработка со организаторите на настани ќе работи на прецизирање на протоколите за одржување на настани и концерти на отворено, а по 15. јуни според договорените протоколи ќе бидат дозволена и организација на ваков тип настани.

Состојбата е стабилна, но искуството ни покажа дека многу лесно може да се влоши доколку не се почитуваат мерките онака како што се предвидени.

Сподели