јули 1, 2022

Османи: Дилемата е ИСТА или ЗАЕДНИЧКА историја со Бугарија

Првиот човек на Министерството за надворешни работи Бујар Османи гостува во вечерашниот дебатен магазин „Click Plus“ на ТВ21 каде се дебатираше за интенцијата за Договорот за добрососедство со соседна Бугарија.

-Во Договорот за добрососедство направен е компромис во делот заедничка историја. Во Договорот, членот 8 предвидува „заедничка историја“, тоа значи да се формира Комисија за историја која врз основа на историските факти ќе изнајдат заеднички решенија во делот на заедничката историја. Сега тука имаме дилеми во интерпретацијата, дали заедничката
историја е ИСТА историја или ЗАЕДНИЧКА историја. Како и да е, јас сметам дека тоа е добра основа за да одиме напред заедно, порача Османи.

Сподели