јули 1, 2022

Ликвидација или тотална (рас)продажба на државното земјоделско земјиште?

Автор: Проф. Д-р Драги Димитриевски

Деновиве овие најави се обистинија и на системот ЕНЕР на кој Владата ги најавува законите, е поставен Нацрт-Закон за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост. Внимателно го исчитав Законот и веднаш да порачам на надлежните: ПОВЛЕЧЕТЕ ГО ОВОЈ ЗАКОН!

Се сеќавам добро кога во 2013 година ја добив информацијата дека ќе се носи Закон за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост. Во првиот момент не верував дека некој тоа сериозно го мисли, па затоа се обидов да го проверам сето тоа. За жал, беше точно. Веднаш реагирав со став дека ова никако не треба да се дозволи и да се заборави на оваа работа. Стапив во контакт со дел од надлежните во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), и аргументирано образложив за мојот став ПРОТИВ. И во јавноста го изнесов овој мој став. За жал, не успеав во спречување на носењето на Законот, но она што можеби имаше влијание, не само од мене туку и од пошироката научно-стручна јавност, како и од праксата, беше тоа што во Законот се внесоа одредби со кои ќе се отежне продажбата, па дури и ќе се оневозможи. И тоа се случи, па така по овој Закон не се продаде ниту еден квадрат државно земјоделско земјиште.

Во 2017 година, сегашната власт имаше најави дека ќе го укине овој Закон, што за мене беше добра вест, но тоа не се случи. Тоа што се случи е дека се извршија две измени на Законот во 2018 година, со што се овозможи да се продаде земјиштето под оранжериите и помошните објекти, како и земјиштето определено како технолошка целина на стопански двор. По овие измени се продадени 280 хектари.

За жал, настаните се повторуваат и некаде во минатата година се најави дека ќе се носи нов закон за продажба на државното земјоделско земјиште. Секако јас и натаму опстојувам на ставот ПРОТИВ продажбата и за една од телевизиите повторно јавно изнесов аргументи зошто не треба да се продава овој ресурс. Она што се најавуваше водеше кон операционализација на она што претходно беше отежнато со законот од 2013 година, и дека ќе се оди на масовна продажба на големи површини за да се овозможи во буџетот да се слеат околу 300 милиони евра.

Деновиве овие најави се обистинија и на системот ЕНЕР на кој Владата ги најавува законите, е поставен Нацрт-Закон за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост. Внимателно го исчитав Законот и веднаш да порачам на надлежните: ПОВЛЕЧЕТЕ ГО ОВОЈ ЗАКОН!

Целата колумна на plusinfo.mk

Сподели