јули 1, 2022

Како вие како ИТ професор сте против дигитализација во образованието?

Ми беше поставено прашање:
” Како вие како ИТ професор сте против дигитализација во образование?”
Одлучив јавно да одговорам :
Јас сум против ваква Реформа во образование по неколку основи!

 1. Се што се носи набрзина не дава резултат( па и најдобро да е) – во образование (веќе 30г сум проф.) тоа е покажано и докажано.
 2. Дигитализацијата ја имаме онолку колку што е засега потребно:
 • ИКТ училници
 • PDF екектронски учебници
 • online настава …
  За психофизичкиот развој на детето СОСЕМА доволно.

Повеќе НЕ НИ ТРЕБА се додека нема:

 • растеретување на децата од одредени содржини, но НИКАКО со спојување предмети- ние НЕМАМЕ кадар за да се предава спој;
 • измислени предмети по разни основи да се укинат;
 • од 1- 7 одд ИСКЛУЧИВО интерактивна настава – во 6 и 7 преку предметот Информатика да се запознае ученикот со дигитални вештини;
 • во 8 и 9 може само Информатика да е со дигитални учебници ( како вовед да речам);
 • да се спои ОТО и Информатика е тотално лудило, плус во сооднос 80:20- а говориме за дигитализација и информатичко општество .
  Најчудно, за ова ИТ фелата ќути 🤔;
 • Да се ревидираат содржините по предмети од наставен кадар и да се изменат каде е потребно;
 • да не се оптоваруваат децата со наметнати предмети: Сексуално воспитание може да е тема во биологија и НИШТО ПОВЕЌЕ;
 • СТОП за Јога во секуларна држава;
 • да се работи дигитално за екологија, Глобе, етика – повеќе во екстракурикулуми;
 • уметностите ради општа култура да се ОБАВЕЗНИ и никако споени;
 • да си остане СЕМЕЈСТВОТО основна клетка – низ сите содржини во образовниот процес да се чувствува , а дома којшто сака нека прави.
  Можам да елаборирам уште многу но ќе завршам со апел до Ректоратот, МОН , следната Влада …да влезе во Уставот на Македонија:
  Министер за образование може да биде универзитетски професор со најмалку 15г стаж – за доброто на идните генерации.
  Автор: Соња Столеска – ИТ професор

Сподели