август 11, 2022

Германија најавува олеснување на постапката за добивање на германско државјанство

Министрите за интеграција од 16-те сојузни држави во Германија повикаа  процесот на добивање државјанство да биде поедноставен и попривлечен, во обид да поттикнат повеќе мигранти да аплицираат за натурализација.

Околу еден од осум возрасни лица во сојузната република нема германско државјанство. Една од причините зошто оваа бројка е толку голема е затоа што, во споредено со други држави релативно мал дел од странците што живеат во Германија стануваат натурализирани граѓани: во 2018 година околу 1,1 процент од мигрантите во Германија добиле државјанство во споредба со околу 6,8 проценти во Шведска, 2,9 проценти во Холандија и 2,4 проценти во Франција.

Мнозинството граѓани на ЕУ кои живеат во Германија не гледаат додадена вредност во стекнувањето германски пасош. Од друга страна, скоро три четвртини од мигрантите од остатокот од светот се заинтересирани да добијат државјанство, покажале студиите. Па, зошто тие не го бараат тоа?

Според некои од водечките германски истражувачи за миграција, бариерите се едноставно премногу високи. Заедно со поседување на добри вештини на германски јазик, одрекување од поранешно државјанство и полагање тест за натурализација, потенцијалните апликанти мора да живееле во земјата најмалку осум години, со некои исклучоци. Споредете го со петгодишното барање во Шведска, Франција и Холандија.

Германските министри се залагаат за „турбо натурализација“

Затоа министрите бараат да се спуштат овие пречки. Минатата недела, конференцијата на министрите за интеграција на Германија (IntMK) во соопштението за медиумите излезе со заклучок дека добро интегрираните мигранти треба да можат да станат Германци преку „турбо натурализација“, по четири, наместо осум години престој.

Згора на тоа, министрите сугерираат дека Германија треба повеќе да прифаќа двојно државјанство (што во моментов е дозволено само за граѓани на ЕУ или Швајцарија, или под исклучителни околности). Тие исто така сугерираа дека знаењето германски јазик на средно ниво Б1 е доволна за успешно тестирање за државјанство.

Министрите повикуваат на повеќе гласачки права за мигрантите

За понатамошно зајакнување на интеграцијата на мигрантите, министрите тврдат дека Германија треба барем да испита дали е уставно можно да се изменат законите за гласање за да им се дозволи на странците да учествуваат на локалните избори во нивното место на живеење.

На граѓаните на ЕУ веќе им е дозволено да гласаат за градоначалници и на локални избори и затоа министрите заклучија дека истите права треба да се прошират и на таканаречените „државјани на трети земји“.

Со тоа, тврдат тие, ќе помогне да се зголеми застапеноста на мигрантите во германските парламенти, кои во моментов не ја одразуваат разновидната структура на пошироката популација. Во Бундестагот, на пример, само 58 од 709 члена имаат миграциско потекло, што е еквивалентно на 8 проценти.

Извор: iamexpat.de

Сподели