август 11, 2022

Бил Гејтс: Се плашам дека нема да извлечеме поука од пандемијата

Бил Гејтс се надева дека светот ќе се врати во нормала до крајот на 2022 година. Во интервју за Скај њуз, основачот и филантроп на Мајкрософт рече дека САД наскоро треба да имаат вишок вакцини за коронавирус и ќе ги споделат со други земји. Но, 65-годишникот е загрижен дека светот нема да извлече поука од пандемијата ковид-19 и да се подготви за идни глобални епидемии.

Тој исто така го критикуваше намалувањето на издвојувањата за помош од британскиот буџет од 0,7 проценти од бруто националниот доход на 0,5 проценти. На прашањето на Џејн Секер од Скај њуз дали се надева дека светот ќе се врати во нормала до крајот на 2022 година, Гејтс одговори потврдно.

„Сè уште има некои прашања во врска со прашањето до која мера ќе се користи вакцината на  Џонсон&Џонсон. Би било добро да биде прифатено, но и без тоа, некои побогати земји, вклучувајќи ги САД и Велика Британија, до летото ќе достигнат високо ниво на вакцинација. Ова ќе овозможи вакцините да се дистрибуираат низ целиот свет до крајот на 2021 година и во текот на 2022 година. Нема да ја искорениме оваа болест, но до крајот на 2022 година ќе ја сведеме на многу мал број“, рече Гејтс, кој своите милијарди ги заработи со технолошката компанија Мајкрософт. Сепак, тој нагласи дека постои нееднаквост во стапките на вакцинација низ целиот свет.

„Не постои некаква светска влада што ги игнорира американските пари за истражување и развој или парите за истражување и развој во Велика Британија. Во моментов, во богатите земји се вакцинираат постарите лица затоа што тие земји поминаа полошо во пандемијата од повеќето земји во развој и тоа е добро. Фактот дека сега вакцинираме 30-годишници во Велика Британија и САД и дека немаме вакцини за сите 60-годишници во Бразил и Јужна Африка не е фер, но за три или четири месеци вакцината ќе биде достапна за сите земји што имаат многу сериозна епидемија“, објасни американскиот претприемач.

„До крајот на годината, САД, Велика Британија и другите ќе можат да обезбедат набавка на вакцини во земјите во развој. И покрај ретките сериозни несакани ефекти, сите вакцини се ефикасни и наскоро ќе ги добија сите земји. Друга добра вест е дека стапката на смртност во најсиромашните земји е всушност многу ниска. Во следните неколку месеци приоритет ќе биде вакцинирање на населението постаро од 60 години во Бразил и Јужна Африка. САД ќе имаат вишок вакцини и ќе ги искористат да се зголеми стапката на вакцинација што е можно повеќе“, додаде тој.

Говорејќи за својата загриженост за иднината, Гејтс рече дека се грижи дека светот ќе заборави на ковид-19 и нема да го искористи за да биде поподготвен за идните пандемии. Но, тој верува дека оваа генерација сепак ќе памти што се случило, бидејќи се изгубени милијарди долари и дека во иднина ќе бара глобален одговор на слична криза.

Сподели