мај 23, 2022

Заев: Извозот расте, вкупната вредност на извозот на стоки изнесува 66,12 милијарди денари

Според последните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 66,12 милијарди денари и бележи пораст од 9,9 % во однос на истиот период од претходната година, напиша Премиерот Заев на Фејсбук.

– Според податоците на ТИРЗ, во февруари годинава, споредено со истиот месец лани, извозот само од зоните се зголемил за 17%. Компаниите во ТИРЗ бргу заздравуваат од кризата, а се очекуваат и нови инвестиции во висина помеѓу 80 и 100 милиони евра, стои во статусот на Премиерот Заев.

„Во периодот јануари-февруари 2021 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Кина”, додава Премиерот.

Сподели