јули 2, 2022

Фајненшл Тајмс: Српската дипломатија околу вакцините ја срами ЕУ

Александар Вучиќ

Угледниот Фајненшл Тајмс пишува дека српската дипломатија за вакцини ја срами ЕУ и дека Србија го менува меѓународниот углед.

Ваквата констатација следува дека минатата година Александар Вучиќ дојде на власт на платформата за ЕУ, но задржа добри односи со Пекинг и Москва, што му обезбеди милиони вакцини и од исток и од запад.

Како резултат на тоа, Србија е меѓу првите европски земји што имаат вакцини направени во Кина, заедно со руските Спутник V, Фајзер, АстраЗенека и Модерна.

До средината на април, беа дадени скоро 43 дози на секои 100 луѓе. Но, Србија, исто така, има вакцинирано-скептично население.

Воедно, десетици илјади луѓе од целиот Балкан неодамна дојдоа во Србија да се вакцинираат.

Сподели