јули 2, 2022

Дали ШВЕДСКА БЕШЕ ВО ПРАВО?!

Да се слуша епидемиолошката струка во Шведска значи да се движите без маска во затворени јавни простории, слободно излегување по ресторани, кафулиња и одење на училиште.

Всушност, сè што се сметаше за главно оружје против ширењето на вирусот во другите европски земји во последната година, може да се прави во Шведска – локдаун, полициски час, затворање на границите, задолжително носење маски и слични мерки со кои драстично се менува секојдневието животот на граѓаните.

Шведската влада одлучи мерките што ги презема против пандемијата да се засноваат на докази. Нивната позиција е дека ако ги погледнете мерките што сега ги преземаат различни земји, ќе видите дека тие имаат многу малку основа во доказите.

„Она што сигурно го знаеме е познато повеќе од 150 години, а тоа е дека во пандемија треба да се мијат рацете заради себе и заради другите. Но, други работи, како што се затворање на границите, затворање на училишта, социјалното исклучување, генерално, немаат научна основа “, рече е еден од водечките шведски епидемиолози.

Шведската заклучи дека затворањето носи повеќе штета отколку добро и има многу ограничен ефект.

Иако минатата есен Шведска ги засили своите мерки до одреден степен под притисок на коронавирусот, стратегијата не се промени значително. Нивната позиција е сепак дека бранот на инфекција е незапирлив и дека ќе ја погоди секоја земја на континентот со еднаква сила, без оглед на преземените мерки.

Денес, една година или повеќе од почетокот на пандемијата, Шведска има деветта највисока стапка на инфекција во Европа и шеста најниска стапка на смртност на континентот, според Европскиот центар за превенција и контрола на болести.

Шведскиот болнички систем, со многу напор и благодарение на огромните материјални ресурси, успеа да издржи на два големи бранови на инфекција и сега е во средината на третиот, а шведските граѓани сè уште уживаат најголема слобода од епидемиолошките ограничувања во Европа.

Сепак, шведскиот пристап кон пандемијата не е бајка, но во секој поглед е скапа битка за нормален живот и здравје на нацијата, што остави многу неодговорени прашања.

Со недели, епидемиолозите од Шведска ја уверуваа јавноста дека пандемијата нема да им се случи, и тоа се случи, а некои денови над 100 луѓе починаа од коронавирус.

Тогаш истиот епидемиолог на почетокот на текстот рече: “Шведска не успеа да ги заштити постарите граѓани, ние не сторивме доволно. Требаше порано да забраниме посети на домови за стари лица и немоќни”.

Некои пишуваа за шведската стратегија како опасен експеримент врз сопственото население, други ја нарекоа Шведска последната оаза на личните слободи во Европа, а трети ширеа сензационалистички приказни за „смртта на старите лица“ и лишувањето од кислород или како пациенти умираат на интензивна нега.

Се појавија неколку катастрофални проекции, беше побарано апсење на водечкиот шведски епидемиолог, му се закануваше смрт, и тој тврди дека шведската статистика е точна и дека веројатно тоа е причината зошто нивните бројки биле пореални и се чини дека имале повеќе случаи од многу други земји.

Швеѓаните никогаш не ги прифатија маските, главниот епидемиолог дури и охрабруваше да се излегува надвор, мерките се менуваа од месец во месец, но никогаш драстично, и на крајот се покажа дека шведскиот суфицит на смртност од 7,7 проценти е само 22-ри меѓу 30 европски земји.

На почетокот на февруари, додека Шведска имаше околу 4.000 нови инфекции на 10,3 милиони жители секој ден, јавноста дебатираше дали да оди на скијање, а главниот епидемиолог на Шведска, Тегнел одби да ги повика граѓаните да не патуваат на планините, а шведските скијачки центри беа распродадени.

Во меѓувреме, започна вакцинацијата на граѓани против коронавирус, а прашањето дали Швеѓаните погрешиле во стратегијата за пандемијата или постапиле повнимателно од повеќето европски земји, веројатно никогаш нема да добие одговор.

Останува фактот дека Шведска помина значително полошо од нејзините нордиски соседи и значително подобра од остатокот на Европа.

Во неколку реченици, шведската стратегија сега се сведува на ова:

„Луѓето кои инаку би умреле за неколку месеци умираат денес и секако тоа не е добро, но ефектите од заклучувањето ќе имаат уште пострашни долгорочни последици што не сме ни почнале да ги гледаме. Многу мал процент на луѓе сериозно се разболуваат, уште помалку умираат, голем дел од болеста се случува таму каде што не гледаме симптоми, кај луѓе со занемарливи симптоми кои никогаш нема да побараат медицинска помош. Вирусот нема да запре додека не дојде во ќорсокак или додека не постигнеме колективен имунитет, со прележување или вакцинирање или и двете “.

Сподели