август 12, 2022

Почна муслиманскиот Рамазански пост

Рамазан е време за пост, богослужба и милосрдие.

Муслиманите денеска започнаа да го слават Рамазан во услови на зголемените инфекции со коронавирус низ целиот свет. Многу земји со мнозинство муслимани воведуваат регулативи за коронавирус иако ограничувањата варираат многу, а на некои места се спроведуваат лабаво. За време на месечниот Рамазан, муслиманите се воздржуваат од јадење, пиење, пушење и секс од зори до зајдисонце. Месецот е време за пост, богослужба и милосрдие.

Но, тоа е исто така празник во центарот на заедницата и семејството, со луѓе кои често се собираат на вечерни оброци, вршат групни молитви во џамијата и разменуваат посети дома или кафулиња. Тоа доведува до зголемен ризик на пренесување на коронавирусот. За да ги охрабрат луѓето, многу муслимански верски водачи издадоа мислење дека вакцинирањето во текот на дневните часови не претставува кршење на постот.

Сподели