јули 2, 2022

Путин потпиша забрана за истополови бракови во Русија

Путин сака со измените на Уставот бракот да биде дефиниран како заедница на маж и жена.

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша уставен амандман со кој во Русија се забрануваат истополови бракови, како и посвојување деца од страна на истополови брачни парови.

Путин сака со измените на Уставот бракот да биде дефиниран како заедница на маж и жена.

Истополовите бракови сега се нелегални во Русија и потпишувањето на уставниот амандман ги отежнува шансите за истополови бракови некогаш да добијат шанса за рамноправност со хетеросексуалните двојки.

Исто така, ова значи дека на ЛГБТ заедницата ѝ е забрането посвојување на деца.

Сподели