јуни 30, 2022

Кина ја казни „Алибаба“ со 2,75 милијарди долари поради монополот

Кина ѝ одреди рекордна казна од 18 милијарди јуани (2,75 милијарди американски долари) на „Алибаба Груп Холдинг“ во саботата, откако истрагата против монополот откри дека гигантот за електронска трговија ја злоупотребил својата доминантна позиција на пазарот неколку години, јави Ројтерс.

Паричната казна, околу 4 отсто од приходите на „Алибаба“ во Кина за 2019 година, се случи во периодот на борба против технолошките конгломерати и укажува на спроведување на законот за монопол на интернет-платформите, влезе во нова ера во Кина по повеќегодишен лесен пристап до законот.

Деловната империја „Алибаба“ особено се најде под интензивна контрола во Кина откако во октомври нејзиниот основач, милијардерерот Џек Ма, остро го критикуваше регулаторниот систем на земјата

 „Оваа казна ќе се смета за затворање на случајот против монополот засега од страна на пазарот. Тоа е навистина највисок антимонополски случај во Кина“, рече Хонг Хао, раководител на истражување BOCOM International во Хонг Конг.

Со паричната казна за едно од своите најуспешни приватни претпријатија, Пекинг се справува со заканите дека ќе ја намали „економијата на платформата“ и ќе ги заузда компаниите кои играат доминантна улога во потрошувачкиот сектор во земјата.

Сподели