ноември 28, 2022

Шилегов се надева дека коњот ќе биде отстранет од плоштадот Македонија

Во однос на спомениците на скопскиот плоштад, тој објаснува дека се во надлежност на Општина Центар и изразува надеж дека „коњот ќе биде отстранет од централниот плоштад“.

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов во интервју за грчкиот медиум „Етнос“ рече дека одлуката за отстранување на галиите од реката Вардар ја донел поради тоа што приоритет е безбедноста на градот.

– За мене приоритет е безбедноста на градот, бидејќи трите лажни галии се наоѓаат во реката и може да предизвикаат штета во градот поради можноста за излевање на водата. Тоа е опасен и бескорисен проект што не му е потребен на центарот на градот. Не припаѓа на нашата традиција, култура и цивилизација – вели Шилегов.

Во однос на спомениците на скопскиот плоштад, тој објаснува дека се во надлежност на Општина Центар и изразува надеж дека „коњот ќе биде отстранет од централниот плоштад“.

Сподели