јануари 19, 2022

Средствата за смирување најфалсификувани лекови во Европа и во светот

Огромен е проблемот на здравствените власти што произлегува како последица од користењето несоодветни препарати и лекови, при што сѐ почести се случаите во кои корисниците завршуваат затруени или, пак, со други посериозни или фатални последици

Несомнено еден од најголемите фармацевтски проблеми на денешницата е препродавањето разни лекови, седативи и препарати што се копија на оригиналите. Тие се со лош квалитет што може да влијае негативно на здравјето на оние што би ги користеле.
Во последнава година кога коронавирусот го запоседна целиот свет, криминалните организации уште повеќе ја искористија целата ситуација за нелегално да заработат, создавајќи и креирајќи лажни лекови, седативи и други препарати.
Сепак, овој проблем не постои само со започнувањето на коронавирусот. Напротив, овие нелегални бизниси веќе со години функционираат низ светот, а од нив не изостана ниту земјава. Огромен е проблемот на здравствените власти што произлегува како последица од користењето несоодветни препарати и лекови, при што сѐ почести се случаите во кои корисниците завршуваат отруени или, пак, со други посериозни последици.

ЗАПЛЕНЕТИ ПОВЕЌЕ ОД ДЕВЕТ МИЛИОНИ ФАЛСИФИКУВАНИ ТАБЛЕТИ ЗА СМИРУВАЊЕ

Европол и на крајот на минатиот месец успешно заплени повеќе од девет милиони фалсификувани таблети за смирување, како резултат на заедничката акција меѓу унгарската национална полиција и норвешката полиција, со поддршка на Европравда.
Двајцата водачи на оваа криминална мрежа биле уапсени во Унгарија, заедно со тројца нивни соучесници, откако полицијата извршила претрес во објекти и домови на 24 и 25 март.
Криминалците произведувале фалсификувани таблети „клоназепам“ во подземна лабораторија. Околу 250 килограми и 300 литри разни супстанции од кои се произведувал лекот биле пронајдени на самото место.
„Клоназепам“ е пропишан за низа здравствени проблеми, вклучувајќи панични нарушувања и напади.
Фалсификуваните апчиња произведени од оваа криминална мрежа биле направени да изгледаат идентично како легитимни лекови, но не успеале да ги исполнат барањата за квалитет на нивните фармацевтски колеги.
Фалсификуваните апчиња се продавале низ цела Европа, а Норвешка била една од главните дестинации.

ЗАСЕГА ВО ЗЕМЈАВА НЕМА ЕВИДЕНТИРАНИ СЛУЧАИ

Продолжете со читање на novamakedonija.com.mk

Сподели