октомври 23, 2021

Првиот голем производител на смартфони што се повлече од пазарот

Јужнокорејската LG Electronics Inc. е првиот голем производител на паметни телефони што го затвори тој ланец на производство поради загуби откако не најде купувач.

Одлуката за повлекување ќе остави испразнет околу 10 проценти од пазарот во Северна Америка, каде што е трет најсилен и каде Samsung Electronics и Apple Inc. ќе се борат за тој дел од пазарот.

„Во САД, LG го насочи пазарот на уреди од средна и ниска класа и тоа значи дека Samsung, кој има поумерени цени од Apple, ќе биде во подобра позиција да ги привлече клиентите на LG“, рече Ко Еуи-јанг, аналитичар во Hi Investment & Securities.

Поделбата на смартфони на LG бележи загуби скоро шест години во вкупна вредност од 4,5 милијарди долари.

Напуштањето на ваков конкурентен пазар ќе му овозможи на LG да се фокусира на области како што се делови за електрични автомобили, паметни домови и сродни уреди, се вели во соопштението на компанијата.

Во подобри времиња, LG имаше голем број новини во областа на мобилната телефонија и на својот врв во 2013 година беше трет по големина производител на паметни телефони по Samsung и Apple.

Според аналитичарите, компанијата е потисната од недоволно знаење во спротивставувањето на новите кинески конкуренти.

Тековниот глобален удел на LG е само два проценти и лани лансираше 23 милиони паметни телефони на пазарот, додека Samsung пласираше 256 милиони.

LG ќе обезбеди поддршка и нови верзии на системот за постојните корисници уште некое време.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •