август 12, 2022

Општина Велес плаќа рекордни суми: Си прават рани со клешти и пријавуваат дека ги каснало куче за да добијат 1.000 евра оштета!

Жителите на Велес се еден вид рекордери во земјава, кога се прашање пријавите дека ги нападнало, односно дека ги каснало улично куче. Само во тек на вчерашниот ден, на пример, во Полициската станица Велес се пријавени две каснувања.

На улицата ,,Петре Прличков” бил каснат осумнаесет-годишник, а пак на улицата ,,Јордан Џурнов” бил искасан малолетник. Речиси да нема ден, кога во билтенот на МВР не е регистрирано каснување од бездомно куче, а велешани се жалат дека овој проблем трае со години.

Каснатите најчесто се решаваат да бараат оштета од Општина Велес, а спогодбената исплата на оштетата изнесува 50.000 денари. Лани општината на искасани граѓани им исплатила дури 2.673.481 денари, а пак во 2019 година биле исплатени 2.266.014 денари. Сепак, како што појаснува нашиот соговорник Ристе Гиовски, од пансионот Гиовски Тим, кој веќе три години е задолжен за заловување и стручен третман на бездомните кучиња во Велес, нештата не се такви, како што изгледаат на прв поглед.

-Не можам да ви објаснам што се случува во градот, неверојатно е, но сепак тоа е вистината. Голем број на граѓани се научија дека можат да дојдат до лесно спечалени пари на сметка на бездомните кучиња, па се самоповредуваат и пријавуваат дека ги каснало куче. Секогаш излегуваме на терен по пријава, ретко кој го посочил кучето кое го каснало. И да биде уште поиронична целата ситуација, јас со раце ги заловувам уличните кучиња. Ако тоа се агресивни животни, не би било можно такво нешто, ќе треба да употребиме стрелка, да ги успиеме. Не знам какво решение може да се најде за овој проблем, водени од желбата за брза заработка луѓето се подготвени на се – вели Гиовски.

Целиот текст на fokus.mk

Сподели