август 11, 2022

Почна демонтирањето на галијата кај „Холидеј Ин“

Градот Скопје денеска официјално почна со демонтажа на првата од трите галии кои се наоѓаат во коритото на реката Вардар. Поточно, се демонтира галијата кај хотелот „Холидеј Ин“, и тоа од страна на ЈП „Улици и патишта“.

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, на денешната прес-конференција рече дека станува збор за целосно демонтирање, вадење прво на надвижните ствари кои се наоѓаат внатре, а потоа целосна демонтажа на самата галија, која како постапка, Шилегов очекува дека ќе трае неколку недели.

-Со ова конечно како континуитет на политиките кои јас ги креирам како градоначалник започнуваме со едно поизразено расчистување со криминалниот и болноумниот проект „Скопје 2014“, бидејќи овие галии не се само надвор од здравата естетика, тие се де факто и опасност за граѓаните на Скопје. Имајќи предвид дека сите анализи што ги направи Градот и стручните служби на Градот од една страна, меѓутоа и студијата на УНДП зборува дека галиите во коритото на реката Вардар претставуваат сериозна опасност за потоп и евентуални поплави кои можат да наместат сериозна материјална штета и да загрозат животите на скопјани, рече Шилегов.

Скопскиот градоначалникот потенцира дека демонтирањето на галиите на оди на материјална штета на буџетот на градот, или на даночните обврзници на Скопје.

Во однос на демонтирањето на втората галија, Шилегов рече дека има една спорна одлука на Апелациониот суд во Скопје, и како што рече, сака да ја реобнови постапката.

-Има една спорна одлука на Апелациониот суд во Скопје, јас сакам да ја реобновам во постапката, да не дадеме третман на градежен објект па да идеме со градежни инспекции поднесени од градот во нови судски постапки како таква ќе влеземе со ново вештачење во оваа извршна постапка, јас очекувам дека ќе се сруши втората галија, јас кажав дека во даден момент ако ги отстраниме сите со раскинување на договорот, граѓаните на Скопје можат да ги чинат трите галии шест милиони евра. Овој начин што го одбравме можеби е малку подолг, но дефинитивно не оди на материјална штета на буџетот на градот и на прати на даночните обврзници на Скопје, рече Шилегов.

Прашан каде ќе оди оваа галија откако ќе се демонтира, градоначалникот на Скопје рече дека галијата нема да ја срушат, туку дека ќе ја демонтираат, а потоа складираат во складовите на Град Скопје. Како што рече, доколку одлучи сопственикот во меѓувреме да ја демонтира и да си ја подигне, тоа е работа што може самиот да си ја избере.

На новинарското прашање дали очекува да се отстранат сите галии до крајот на неговиот мандат, Шилегов појасни оти искрено се надева дека за тоа ќе се создадат услови.

-Искрено велам дека ќе се создадат услови, ама ако не во овој, во другиот мандат ќе ја завршиме работата, рече градоначалникот Шилегов. 

Сподели