јули 4, 2022

Дали вакцината против грип помага и кај короната?

Познато е дека вакцинацијата помага во отпорноста кон други инфекции. Една студија покажа дека до одреден степен може да се каже дека луѓето кои биле вакцинирани против грип полесно минуваат низ короната, пишува Дојче веле.

Лекарите од универзитетот во Мичиген предводени од Ана Колон анализирале релативно голем број граѓани: 27.201 лица кои биле следени за време на пандемијата. До 15 јули 2020 година, нешто помалку од половина од овие лица – 12.997 биле вакцинирани со вообичаен коктел против одреден спектар на вирус на грип. Во нивната студија објавена од Американскиот журнал за контрола на инфекции, тие ги објавуваат своите откритија во кои малку помалку луѓе вакцинирани против грип се заразиле со вирусот корона: 4% наспроти 4,9%. Лекарите исто така откриле дека вакцинираните лица имаат помала веројатност да имаат компликации со короната, помалку треба да одат во болница или да бидат поврзани со респиратор. Статистички, нивниот престој во болница беше нешто пократок. Во однос на смртноста, беше тешко да се утврди каква било разлика, бидејќи примерокот на крајот беше исклучително мал: во апсолутен број, тоа беше 696 случаи на корона инфекција кај оние кои не биле вакцинирани против грип и 520 случаи на инфекција кај оние кои биле вакцинирани против грип.

Или има други причини?

Всушност, одамна е познато дека вакцинацијата во основа го зајакнува целиот наш одбранбен систем – пред многу години беа објавени студии кои покажуваат дека бебињата кои се вакцинирани против сипаници, долго време по вакцинацијата, покажуваат поголема отпорност на цела низа патогени отколку малите деца кои не се вакцинирани. Така, може да се најде микробиолошко објаснување дека оваа „научена“ отпорност на вакцина, исто така, делува во одредена мера против типичниот „бодликав“ коронавирусен протеин. Но, постојат и други елементи кои отежнуваат да се даде точен одговор – луѓето кои редовно се штитат од грип обично се многу повнимателни за своето здравје, многу од нив затоа што спаѓаат во ризични групи – т.е. постари лица или луѓе кои страдале од сериозни болести. Оваа група граѓани беше предупредена во Соединетите држави на почетокот на пандемијата дека треба да се во изолација, додека остатокот од населението сè уште оди редовно на работа. Од друга страна, важно е да се знае како вакцинираните луѓе полесно минуваат низ короната – а кај постарите лица текот на инфекцијата е обично потежок и покомплициран.

Дека ова има врска со целокупната отпорност, докажува и искуството од Холандија. Вработените во болниците таму кои биле вакцинирани против грип пред зимата од 2019 до 2020 година имале помала веројатност да бидат заразени со корона отколку оние кои не биле вакцинирани. Се разбира, нема постари лица меѓу таа популација и повеќето од нив имале интензивен контакт со инфицирани со коронавирус.

Сподели