јули 1, 2022

Борисов чека мандат, а нуди експертска влада, триумф на Слави Трифонов

Владејачката партија ГЕРБ победи на редовните парламентарни избори во Бугарија, но нејзините гласови ќе исполнат нешто повеќе од една четвртина од местата во новото Национално собрание. Досегашниот коалициски партнер ВМРО е на работ на границата од 4 проценти и ќе чека конечни резултати за да се дознае дали оваа партија воопшто влегува во парламентот. 

Големото изненадување на гласањето е резултат на партијата „Има таков народ“ на ТВ-презентерот Слави Трифонов, која е втора политичка сила и секако има можност да им се даде да формираат влада. Помалата излезност на гласачите влијаеше на резултатите на партијата БСП и таа ја изгуби својата втора позиција, паѓајќи во стапицата на стравот на гласачите од КОВИД-19, предвидена од социолозите.

Според последните резултати, врз основа на 100 отсто од паралелното пребројување на гласовите кое го објави агенцијата „Алфа рисирч“, за партијата на Борисов се определиле 25,2 отсто од бугарските бирачи. Овие резултати, според првичните проекции, на ГЕРБ би му обезбедиле 69 пратеници. Доколку конечните резултати не се разликуваат во голема мера со првичните, ова би значело дека ГЕРБ во новиот парламент ќе има значително помалку пратеници. На претходните избори владејачката партија освои 33,5 проценти од гласовите и имаше 95 пратенички мандати.

Ќе постои многу расцепкан парламент од седум партии, во кои формирањето парламентарно мнозинство за нова влада се чини скоро невозможно ако се исполнат претходните барања на главните политички играчи. Наспроти ова, премиерот Бојко Борисов повика да се формира кабинет на експерти, ставајќи јасно до знаење дека очекува тој да биде на чело на истиот. 

Реакцијата на другите партии се очекува денеска, кога Централната изборна комисија најверојатно ќе објави резултати.

Сподели