септември 28, 2021

Д-р Несторовиќ: Ќе ги лекувам луѓето според пронајдокот на Тесла!

Проф. Д-р Бранимир Несторовиќ истакна дека собира група необични луѓе и дека Ѓоковиќ ќе финансира производство на домашен апарат заснован на пулсирачко електромагнетно поле од 1906 година, што ќе помогне во зараснување на раните и борба против инфекциите.

Добро познатиот пулмолог, проф. Д-р Бранимир Несторовиќ најави дека ќе ги здружи силите со првиот рекет во светот Новак Ѓоковиќ да го користи калемот на Тесла, кој го направил познатиот научник пред 114 години, за лекување на спортски повреди, што повторно предизвика контроверзии и полемики низ цела Србија. Проф. Несторовиќ рече дека се слушнал со Ѓоковиќ, кој „понуди да го финансира апаратот направен од Никола Тесла во 1906 година“. – Кога сето ова ќе заврши, ќе слушнеме само за производство на домашен апарат базиран на калемот на Тесла. Се собра група необични луѓе, има и инженери, а Новак понуди да го финансира и да го даде на сите болници – рече Несторовиќ на ТВ Б92.

Тоа е PEMF или пулсно електромагнетно поле

“Променливото електромагнетно поле го менува функционирањето на клетките, го забрзува заздравувањето на раните, ги потиснува инфекциите… Мојата врска со сето ова е, се разбира, фасцинација со Никола Тесла, и исто така преку Центарот за истражување на наследството Никола Тесла во Белград. Последниве години доби голема помош од руски научници, особено од професорот Петар Гарјајев, чиј апарат го поседувам и јас” – објасни Несторовиќ за Курир. Од друга страна, како што објаснуваат инженерите за Курир, калемот на Тесла е високофреквентен трансформатор кој произведува висок напон на висока фреквенција. Дали овој апарат ќе се користи во српските болници, не им е познато на лекарите на Институтот за ортопедски и хируршки болести „Бањица“, каде се лекуваат повреди на мускулно-скелетниот систем. Добро познатиот хирург од оваа болница, Прим. Д-р Ненад Лујиќ за Курир вели дека целата работа сè уште е неистражена во светот.

– Слушнав дека се користи калемот на Тесла, но не знам каде и кој ја користи. Јас би ја поддржал целата приказна ако таа влезе во сериозно истражување. Познато е дека високофреквентни струи се користат во ортопедска хирургија, физијатрија и рехабилитација по повреди. Тие влијаат на структурите на меките ткива, а најмногу на намалувањето на отокот. Сериозно истражување на сè, може да се направи во студија на Институтот „Бањица“ – рече д-р Лујиќ.

Проф. Д-р Ненад Филиповиќ, инженер и ректор на Универзитетот во Крагуевац, не слушнал за иницијативата на Ѓоковиќ и Несторовиќ, но за калемот на Тесла тој објаснува дека тоа е, според популарниот јазик, калем од жица, што кога низ него ќе се пушти струја, создава електромагнетно поле: – Вистина е дека такво поле се користи во медицината бидејќи е докажано дека има ефект врз клетките на ракот, кои може да ги убие додека здравите клетки не, но сепак е во повој. Калемот на Тесла, како што беше најавено, се користи и за создавање на плазма, т.е. громобран, во забрзувачи и прекинувачи на атомски честички, во радиографија, за производство на озон, како извор на ударни напони при високи напонски мерења.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •