септември 28, 2021

Во Бугарија гласови на денешните избори се купуваат и за 50 лева

Еден глас чини 50 лева во најсиромашниот регион во Бугарија – Видин, во северозападниот дел на земјата. Ова го објави телевизијата бТВ во новинарската истражувачка сторија. Според сторијата, во видинските села лесно може да се купат гласови. Човек кој се претставувал како Спас од Медовица бил снимен со скриена камера. Објаснува дека на секого му се даваат 50 лева, а на самиот него му се даваат 10-15 лева по бројка.

Поради сомневања за купување гласови, извршени се претреси во градот Славјаното, регионот на Плевен, објави бТВ. Има информации за луѓе кои се превезуваат со минибуси до избирачките места. Тие биле исплатени по гласањето. Постојат сигнали и за давање пари  низ куќи во градот.

Од почетокот на кампањата започнати се 33 истраги за разни изборни повреди, соопшти обвинителството. Осомничен за купување гласови доби условна казна од 11 месеци.

Други 11 лица биле донесени како обвинети. Тројца од нив се задржани во притвор. Исто така, постојат два случаи против лица кои се обиделе да гласаат со лажни лични документи. Поднесена е постапка за хулиганство против застапник на политичка партија.

Еден човек баран од Интерпол за перење пари во Индонезија бил пронајден во Бугарија како се обидува да купи гласови. Кај него биле пронајдени списоци со имиња на застапници. Уште четири лица беа вклучени во шемата, соопштија од обвинителството.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •