август 12, 2022

Австрискиот суд донесе одлука: ПЦР тестот е несоодветен за дијагноза на Ковид -19, забраната за протести е неуставна

Сè започна со жалба до Виенскиот управен суд на екстремно десничарската Партија на слободата (FPÖ), чие раководство и приврзаници ги игнорираат задолжителните мерки за заштита од коронавирусите. Приврзаниците не ја држат пропишаната физичка дистанца и не носат заштитни маски, а жалба поднесоа против одлуката на виенската полиција да забрани протести против владините мерки за коронавирус, на 31 јануари годинава во главниот град на Австрија.

„Административен суд: Дефиницијата на Министерството за здравство за позитивни случаи на корона е неточна“, „Судијата се поставува како експерт за корона” (оп. Cit. Австриска крајно десничарска Партија на слободата) слави“, „Управен суд: Забрана за протест во пандемија е нелегална, полицијата побара ревизија “, се само некои од насловите во австриските медиуми кои известуваат за контроверзната одлука на Управниот суд во Виена, што ги вознемири духовите не само во австриската престолнина и Австрија, но многу пошироко. Одлуката, која може да има несогледливи последици за текот на пандемијата и неговите уште поопасни и заразни мутации ги преплави Австрија и Европа, доколку не се промени на повисоко ниво. Затоа што не смееме да го заборавиме фактот дека граѓаните, особено младите, веќе се „заситени“ од забрани и ограничувања.

Судијата постојано наведува во одлуката дека „PCR тестот е несоодветен за дијагностицирање“ или не е веродостоен за утврдување на зараза и „дефинициите на Министерството за здравство за потврдени случаи на инфекција со корона се погрешни “. Според виенскиот дневен весник „Дер Стандард“, необични изјави и пораки на правно лице без вирусолошко-медицинско образование и искуство. Истиот извор истакнува дека судија на Управниот суд кој „се поставил како експерт за коронавирус“ „ја продал својата визија како вирусолошка вистина“, без претходно да се консултира со вистински експерти од оваа област. Весникот посветува особено внимание на наводите во пресудата „дека ПЦР-тестот не е соодветен за дијагностицирање“, посочувајќи дека судијата, меѓу другото, бил наведен на таква пресуда од страна на „двоминутно бизарно YouTube“ видео со впечатливи пораки “, вклучително и испрекинати разни низи на изјави на американскиот хемичар и пронаоѓач на методот на ПЦР Кери Мулис.

Многу медиуми го презедоа извештајот за одлуката на Управниот суд од Австриската новинска агенција (АПА). Во врска со изјавата на судијата дека полициската забрана за протести е научно „неоснована“ и не е опфатена со научни студии, се наведува дека Управниот суд во својата пресуда на 24 март бил воден од Светската здравствена организација (СЗО), кој „ја отфрли доктрината на потпирање на PCR-тест “при откривање на инфекција со коронавирус.” Но, тоа не е сè. Судијата отиде чекор подалеку и ја прогласи за сомнителна општата дефиниција за „заразено лице“, врз основа на која австриското Министерство за здравство ги заснова своите мерки за борба против COVID-19.

АПА посочува дека врз основа на документот што го поседува, ова конкретно значи следново: Ако Здравствената комисија користела дефиниција од Министерството за здравство, а не од СЗО, „тогаш секое утврдување на бројот на болни или заразени е погрешно “. Се додава дека здравствената служба на градот Виена, врз основа на која, меѓу другото, виенската полиција ги забрани протестите, користеше изрази како „број на случаи“, „резултат од тест“, „случаи на инфекција“ како што се препорачува од Комисијата. Судот сметаше дека „мешањето на овие термини“ не одговара на научна проценка на состојбата со инфекцијата “, имајќи предвид дека одлучувачки фактор за СЗО при проценка на епидемиолошката состојба е „бројот на заразени и болни“. Следствено, заклучокот на Управниот суд е дека никој од изразите употребени од Градската здравствена служба во Виена не ја исполнува дефиницијата на Светската здравствена организација за „болни / заразени“, и затоа „забраната за протести беше погрешна“. За Министерството за здравство и за виенската полиција, пресудата на Управниот суд не само што е целосно несфатлива, туку и неприфатлива. Додека Министерството за здравство вели дека одлуките поврзани со мерките против КОВИД-19 биле донесени врз основа на законски одредби поддржани од признати здравствени и правни експерти, виенската полиција веќе објави барање за разгледување на случајот. Официјални лица во Министерството за здравство тврдат дека нивната дефиниција за „случај на инфекција“ е потполно иста со дефиницијата за СЗО и Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC).

Сподели