август 12, 2022

Пробиени се роковите на 17 од 19 истраги на СЈО, Јовески молчи пред Стејт департментот

Во овие 17 истраги на СЈО правда чекаат стотина осомничени лица, кои со години живеат во неизвесност дали ќе им биде покренато обвинение и кога ќе почне судскиот процес. 

Само две истраги од отворените 19 на поранешното Специјално јавно обвинителство (СЈО) завршија со обвинение и за нив почна судски процес. Станува збор за „Друмарина“ и „Моќник“, велат од Коалицијата сите за правично судење за Плусинфо, откако вчера Стејт департментот во најновиот извештај забележа дека македонските обвинители ги пробиваат законските рокови во истрагите и за тоа не сносат никаква одговорност.

Во овие 17 истраги на СЈО правда чекаат стотина осомничени лица, кои со години живеат во неизвесност дали ќе им биде покренато обвинение и кога ќе почне судскиот процес.

Во предметот „Актор“ каде осомничени се 11 лица истрагата почнала во март 2018 година, во „Пациент“ осомничени се 15 лица со почната истрага во октомври 2018 година, 13 лица се осомничени во „Империја“ предмет за кој истрагата е почната во ноември 2018 година.

Десетмина осомничени чекаат правда во „Транспортер“, предмет отворен во декември 2017 година, во „Поштенска банка“, деветмина во „Пропаганда“, четворица во „Дизајн“, по тројца во „Подарок“ и „Хармонија“. Двајца осомничени има во „Попис“ и „Странски служби“ и по еден осомничен има во „Табла“, истрага која се смета за најстара, а почната е во март 2017 година против поранешен директор на основно училиште осомничен дека незаконски склучил договор да се гради училиште во Зајас, во 2006 година.

Меѓу 17-те истраги се и „Базни станици“, „Рентген“, „Продуцент“,„Тарифа 2“.

Сподели