август 12, 2022

Русија бара сите паметни телефони и уреди да бидат преинсталирани со руски софтвер

Русија сега бара сите паметни уреди, вклучително телефони, компјутери и телевизори  во земјата да имаат инсталиран руски софтвер, и тоа некои локални жители го нарекоа „закон против Епл“, пренесува Бизнис инсајдер.

Законот важи за сите уреди купени во земјата од четврток па наваму. Русија гледа на тоа како начин да им помогне на руските софтверски компании да се натпреваруваат со меѓународните. Но, законот бил проблем за „Епл“ и дека станал познат како „законот против Епл“. Но, „Епл“ минатиот месец се согласи да им дозволи на луѓето да инсталираат руски софтвер на своите телефони, објави Ројтерс. Компанијата соопшти дека ќе понуди апликации од руски програмери на корисници кои активираат телефони, но дека сите апликации се проверени за да се осигураат дека ги исполнуваат сопствените политики за приватност и безбедност на „Епл“.  Ова значи дека корисниците ќе можат да изберат руски апликации за нивните уреди.

Сподели