октомври 22, 2021

САД и под водство на Бајден, ја продолжуваат политиката на Трамп кон Западниот брег

Американската влада на Џо Бајден во својот годишен извештај за човекови права објавен во вторникот, не го нарече експлицитно Западниот брег „територија окупирана од Израел“, термин напуштен за време на претседателството на Доналд Трамп.

Делот од извештајот што беше посветен на „Израел и окупираните територии“ до почетокот на мандатот на поранешниот претседател од Републиканската партија, оваа година носи наслов „Израел, Западниот брег и Газа“.

Се очекуваше враќање на старата формулација

Семантичката промена се појави во извештајот објавен во 2018 година. Повеќето набљудувачи сметаа дека ова е намерата на администрацијата на Трамп да застане на страната на Израел, за што сведочи прогласувањето на Ерусалим за главен град на Израел. Израелскиот суверенитет на Голанската висорамнина и потоа одлуката за ги населуваат израелските населби на Западниот брег, повеќе не се сметаат за кршење на меѓународното право.

Првиот извештај за човековите права за време на претседателството на Бајден, кој се однесува на 2020 година, се очекуваше враќање на старата формулација. Новиот претседател на САД се залага за решение на две држави, израелско и палестинско, и делумно се огради од политиката на неговиот претходник. САД го признааа Ерусалим за главен град на Израел во 2017 година Без употреба на терминот „окупирани територии“, американскиот Стејт департмент вметна став кој објаснува дека употребените зборови не ја одразуваат позицијата за кое било прашање поврзано со конечниот статус за кој треба да преговараат страните во конфликтот, особено за специфичните граници на израелскиот суверенитет во Ерусалим.

„Овој дел од извештајот ги опфаќа Израел, како и Голанската висорамнина и териториите на Источен Ерусалим, кои Израел ги окупираше за време на војната во јуни 1967 година“, наведуваат авторите. Соединетите држави го признаа Ерусалим за главен град на Израел во 2017 година и суверенитетот на Израел на Голанската висорамнина во 2019 година, додаваат тие, без да ги оспорат тие одлуки.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •