март 8, 2021

Судот и наложи на холандската влада да го прекине полицискиот час

Судот во ХОЛАНДИЈА нареди владата во вторникот веднаш да го укине ноќниот полициски час воведен за ограничување на ширењето на коронавирусот во земјата, со образложение дека не постои соодветна правна основа за тоа. Полицискиот час, првиот во Холандија по Втората светска војна, предизвика немири и масовни демонстрации кога беше воведен на 23 јануари. „Немаше итна потреба во овој случај“ „Полицискиот час е заснован на законот за вонредни ситуации, кога нема време за дебата во парламентот“, изјави судот.

„Немаше таква итна потреба во овој случај. Далекусежни мерки како оваа мора да се засноваат на соодветни закони.“ Судот соопшти дека владата не објаснила зошто е очајно потребен полициски час во оваа фаза од пандемијата, бидејќи стапката на инфекции во Холандија веќе паѓаше пред да стапи во сила мерката.

Најнасилните протести во изминатите 40 години откако владата воведе полициски час

Холандската влада е под притисок по воведувањето на полициски час на 23 јануари, од 21 до 16:30 часот, што предизвика најсилни протести во земјата во последните 40 години. Минатата недела беше продолжена до 3 март. Портпарол на Министерството за правда изјави дека владата сè уште ја проучува изненадувачката одлука на Хашкиот окружен суд и дека засега нема коментари.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •