март 4, 2021

Меѓународната заедница го изолира Заев – за НАТО, за вакцините, но и за дрогата!

АНАЛИЗА НА ЛИДЕР: Македонскиот премиер Зоран Заев, Владата и целата држава се соочуваат со своевидна меѓународна изолација која се рефлектира на повеќе полиња како што се имплементацијата на нашата армија во НАТО, вакцинацијата, пристапот до европските фондови и трговските договори.

Пред точно една година и два месеци, на 4-ти декември 2019, се случи последната средба на премиерот Зоран Заев со некој од високите светски лидери, кога тој во кулоарите на Состанокот на лидерите на НАТО се сретна со премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон.

Од тогаш па наваму, ниту Заев ниту било кој од министрите во Владата се нема сретнато со ниту еден светски лидер. Макрон, Меркел, Џонсон, Нетанјаху, Конте и останатите европски и светски државници целосно ја ставија Македонија надвор од својата агенда во истиот момент кога земјата се соочува со сериозни предизвици во делот на кадровско имплементирање во НАТО, вакцинацијата против вирусот Ковид-19 и сериозната економска криза.

Владата се обиде да инфилтрира руски агенти во НАТО?

Голем дел од предложените македонски кадри за работа во НАТО алијансата, беа одбиени за добивање на безбедносен сертификат од страна на најголемиот воен сојуз.

Според она што го пишуваа медиумите, кадрите кои министерката Радмила Шекеринска ги испрати во НАТО биле вратени поради тоа што директно или индиректно биле поврзани со руската тајна служба која постојано се обидува да инфилтрира свои агенти и да извлекува информации од алијансата.

Од Владата постојано одговараат дека ова била нормална процедура иако објави и статистики за одбиени кадри од страна на НАТО до сега не сме гледале кога била во прашање интеграцијата на другите НАТО земји.

Ваквите случувања се на голема штета на имиџот на Македонија, која го смени името за да влезе во НАТО алијансата, а сега нема капацитет да прати квалификувани и чисти кадри.

Дури до 2024 ќе бидеме изолирани поради „Ковид-19“

Вистинска изолација и следува на Македонија како дел од Ковакс системот за вакцинација. Се очекува целиот свет да се врати во нормала во 2022 година, а Македонија да чека дури до 2024 година. Покажува истражувањето на еминентниот институт GZЕRO на политологот Јан Бремер, шеф на водечката глобална компанија за проценка на политички ризици Eurasia.

Оваа компанија важи за една од најреномираниете и дури е дел од преговарачкиот процес за ЕУ. Извештајот, каде е споредено кои држави кога ќе се вратат во нормала, покажува дека ние многу по развиениот свет ќе стигнеме до фаза на имунитет од Ковид-19. Истражувањето беше објавено и во The Economist Intelligence Unit.

Неможноста на Владата да набави вакцини нѐ става на светското дно по бројот на вакцинирано население. По ова, Заев се обидува да нѐ тргне од стратешката определба кон запад и воспоставува конекции со Кина за да може да се набават вакцини. Споредбено со нас, соседна Србија е во далеку подобра позиција и веќе има вакцинирано гоилем процент од своето население и тоа со вакцини од сите можни производители.

Никој не потпишува трговски договори со нашата земја

Целиот текст тука.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •