јуни 20, 2021

Планот на Германија вреден 2 милијарди евра за ослабување на Huawei (и Nokia и Ericsson)

Германската влада подготвува огромен план за инвестиции за поддршка на развојот на локалните телекомуникациски компании и намалување на нејзината зависност од водечките провајдери како што е кинески Huawe, пишува европското биро на „Политико“.

Планот е подготвен заеднички од министерствата за внатрешни работи, економија и транспорт и ги опишува плановите на кабинетот да инвестира две милијарди евра во програмата за здравство и економска криза претставени во јуни.

„Просперитетот и конкурентноста на Германија и Европа се повеќе ќе зависат од совладувањето на новите комуникациски технологии“, се вели во предлогот. Планот, исто така, ќе бара едногласност во политичките и индустриските кругови на локално и европско ниво.

Планот доаѓа во време кога европските влади преземаат чекори за ограничување на вклученоста на кинески Huawei во градењето 5G мрежи поради безбедносни проблеми. Ограничувањата значат дека телекомуникациите стануваат сè позависни од шведската Ericsson и финската Nokia, што предизвикува повици од компании и некои пратеници да го отворат синџирот на снабдување за нови играчи.

Предлогот вклучува над 300 милиони евра инвестиции во технологијата Open RAN, 237 милиони евра за развој на 6G и 250 милиони евра за поддршка на побарувачката и проширување на 5G мрежите. Вклучува и 550 милиони евра германски јавни инвестиции на европскиот пазар на микрочипови преку заеднички проект помеѓу локалната самоуправа, ЕУ и индустриските играчи.

Владата сака да се фокусира на Open RAN технологии преку својот инвестициски план, концепт што ќе го подели синџирот на снабдување 5G на помали делови и ќе ја намали пазарната моќ на добавувачи како што се Huawei, Ericsson и Nokia.

Ericsson и Nokia „долго време држеа добри позиции во светот“, се вели во документот, но „Кина е на првото место во 5G мрежите“.

„Германија и Европа итно треба да ја зголемат својата конкурентност и да развијат индустриски екосистеми за технологии со Open RAN и 6G“, се вели во планот.

Усвојувањето на Open RAN значи удар врз Ericsson и Nokia, кои ги користат ограничувањата наметнати на Huawei. Концептот им се допаѓа на телекомуникациските оператори кои ја користат опремата и се жалат дека се премногу зависни од двата европски добавувачи. Надежите наведени во планот се за создавање на нови компании на нишови пазари како што се мрежна интеграција и др., кои во моментов се дел од договорите меѓу операторите и добавувачите како што се Huawei, Ericsson и Nokia.

Експертите предупредуваат дека технологијата Open RAN сè уште не е доволно зрела и може да поминат години за новиот тип на мрежа да ги достигне нивоата на традиционалните 5G системи. Но, концептот станува сè попопуларен во земји како што се САД и Велика Британија. Во Европската унија, Германија е најсилниот поддржувач.

Во вторникот, Берлин, исто така, рече дека сака да ги поддржи германската и европската индустрија за полупроводници со нови инвестиции обезбедени од Германија, ЕУ и приватни компании.

„Ние сакаме Германија и Европа да станат понезависни од увоз кога станува збор за микроелектроника и комуникациски технологии“, рече министерот за економија Питер Алтмајер на презентацијата на таканаречениот Important Project of Common European Interest (IPCEI) – европска шема што исклучува земји од правилата за државна помош за да се осигурат инвестиции во развој на нови технологии за микрочипови.

Во синџирот на снабдување со полупроводници во моментов доминираат САД, Тајван, Кина и Кореја.

Европската комисија работи и на стратегија за да ги достигне чиповите. Брисел започна дискусија за создавање сојуз на компании, институти и национални влади за здружување инвестиции и создавање заеднички проекти ова лето, вклучително и фабрики за чипови.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •