мај 18, 2021

Бугарскиот амбасадор Ангелов: Односите Софија – Скопје вратени на позицијата пред потпишувањето на Договорот за добрососедство

Односите меѓу Скопје и Софија се вратија на позициите на кои беа пред потпишувањето на Договорот за добрососедство во 2017 година. Тие се полни со недоверба и провокации. Ова е оценката на бугарскиот амбасадор во Скопје, Ангел Ангелов. Според Ангелов, постои застој во областа на економската соработка, иако премиерот Зоран Заев постојано го тврди спротивното, потенцирајќи дека економските односи меѓу двете земји никогаш не биле подобри.

„И покрај добрата волја на нашата држава, во соседството не видовме желба за соработка. Најдобри показатели за ова се бројките, статистиката за трговија, економската соработка. Во првите три месеци по потпишувањето на договорот, во 2017 година имаше напредок, но потоа во 2018 и 2019 година овие позитивни трендови престанаа. Недостасуваа нови бугарски инвестиции во Македонија, бугарските медиуми останаа надвор од пазарот, за разлика од другите земји од регионот. Постепено се вративме на нивото на кое бевме пред Договорот“, вели амбасадорот Ангелов.

Амбасадорот Ангелов очекува владиниот медијатор Владо Бучковски да ја олесни билатералната комуникација, но нагласува дека Бугарија има национална консензуална позиција, што не може лесно да се промени. Во меѓувреме, бугарскиот европратеник Илхан Ќучук ја критикува Софија дека греши кон Македонија.

„Европската унија прави се што е можно за да помогне во напредокот и за „Билетот за патување“ за Западен Балкан. Но, во исто време, Бугарија има голема посветеност не само историски, туку и морално за интеграција на Западен Балкан, и тоа може да се направи само со јасна и активна политика кон нашите соседи. И понатаму велам дека стратешки интерес на Бугарија е демократизација на нејзините соседи, нешто што најдобро се загарантира во рамките на Унијата“, вели Ќучук.

Скопје и Софија веќе разменија предлог акционен план и работат на усогласување на заедничкиот текст, што е предуслов за одржување на следната билатерална меѓувладина конференција. Токму заедничкиот акционен план, заедно со откажувањето за постоење на македонско малцинство во Бугарија и употребата на јазична формулација според договорот од 2017 година, се дел од барањата со кои Софија го условува почетокот на преговорите за членство меѓу Македонија и ЕУ.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •