мај 16, 2021

УС: Директорите кои вршат притисок врз средношколците од утре ќе ги има по медиуми

Министерството за образование и наука ја смета за неоправдана одлуката на група матуранти од утре да го продолжат бојкотот на онлајн наставата. Понатаму, во реакцијата на министерството се вели дека бојкотот е неприфатлив, додавајќи дека државната матура ќе се реализира според скратена и изменета методологија. Со ова, како што велат од Одделот за образование, се согласиле и матурантите, средношколските организации, наставниците и родителите.

Министерство за образование и наука:

„Министерството за образование и наука и Владата се должни и ќе ја спроведат државната матура за над 14.000 ученици кои веќе ја имаат доставено за да ги продолжат студиите и да се запишат на факултет. Неодговорно е да им се ускрати правото на оние кои решиле да продолжат на факултет. Учениците кои не планираат да продолжат на факултет имаат право да полагаат само испит за школска матура и стручен испит.“

Сојузот на средношколци, покрај продолжувањето на бојкотот, најавува дека од утре ќе го пријавуваат секој вид притисок врз матурантите.

„Било какви закани и каков било притисок што ќе го имаме, ќе биде документиран, ќе ги праќаме до сите медиуми за да откриеме кои се заканите и кои се тие што вршат притисок врз учениците. Оние кои се осмелуваат да се закануваат од понеделник, секој директор треба да знае дека неговото име ќе биде испратено до сите медиуми и сите телевизии во земјава.“

Заменик-директорот на градежниот училишен центар негира дека постојат опструкции кон матурантите.

„Ние како училиште не ги поддржуваме, но не ги спречуваме да бојкотираат. Тоа е нивно апсолутно и елементарно право. Но, да не забораваме дека секој изгубен ден е на нивна штета. Класните наставници се во контакт со родителите, повеќето од нив се за почнување на наставата. Нема закани и нема да ги има ниту во иднина.“

Од Унијата на средношколци од утре ќе го продолжат бојкотот затоа што Министерството за образование воопшто не ги разгледа нивните барања за намалување на бројот на испити за државната матура.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •