јуни 23, 2021

Децата ќе гледаат фотографии од хомосексуалци во учебниците за 2-ро одделение?

Според новата концепција за основно образование на МОН, во делот на родово-сензитивното образование визуелно се прикажуваат материјали од истополови парови.

На сликите се прикажани како се бакнуваат две девојчиња и две момчиња.

Бурни се реакциите и од родителите, кои сметаат дека ваквиот вид на образование е вулгарен и неприфатлив. Според нив сексуалното образование се стекнува низ годините во зрелоста, а не во основното образование.

-Ваквите содржини се застапени во наставните програми на СИТЕ предмети каде што тоа е можно, а во учебниците и наставните материјали за овие предмети, овие пораки, освен што се пренесуваат преку самите текстови, се поддржуваат и преку ВИЗУЕЛНИОТ материјал и преку различните вежби наменети за критичко преобмислување на поимите, пишуваат „Од Нас за Нас“ на Фејсбук.

Целиот статус може да го прочитате на нивната Фејсбук страница.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •