април 14, 2021

Класичните вакцини како кинеските се поефикасни против новите соеви на ковид – 19

Постои загриженост дека вакцините што се користат во целиот свет може да бидат помалку ефикасни против новите видови коронавирус, што сега ги има во Велика Британија и Јужна Африка. Кинеските вакцини против Ковид-19, кои користат неактивиран вирус, може да се надградат и да се справат со новите варијанти за приближно два месеца, тврди кинескиот медицински експерт Шао Јиминг, научник од Кинескиот центар за контрола и превенција на болестите.

Вакцините од „Синовак биотек“ и Кинеската национална фармацевтска група („Синофарм“) се користат во Кина и во странство. Вакцината на „Синофарм“ е одобрена за употреба во ОАЕ.

Овие вакцини содржат инактивиран вирус, кој не може да се реплицира во човечките клетки.

„Неутрализирачката способност на антителата предизвикани од кинеските вакцини, кои беа развиени во согласност со варијантата што се шири во градот Вухан кон крајот на 2019 година, се појави послаба во однос на неодамна откриените варијанти во Велика Британија и Јужна Африка“, вели Шао за „Глобал Ттјмс“.

Тој наведе студии на кинески компании за вакцинирање и лаборатории.

Постои загриженост дека вакцините што се користат во целиот свет може да бидат помалку ефикасни против новите видови коронавирус, што сега ги има во Велика Британија и Јужна Африка. Кинеските вакцини против Ковид-19, кои користат неактивиран вирус, може да се надградат и да се справат со новите варијанти за приближно два месеца, тврди кинескиот медицински експерт Шао Јиминг, научник од Кинескиот центар за контрола и превенција на болестите.

Вакцините од „Синовак биотек“ и Кинеската национална фармацевтска група („Синофарм“) се користат во Кина и во странство. Вакцината на „Синофарм“ е одобрена за употреба во ОАЕ.

Овие вакцини содржат инактивиран вирус, кој не може да се реплицира во човечките клетки.

„Неутрализирачката способност на антителата предизвикани од кинеските вакцини, кои беа развиени во согласност со варијантата што се шири во градот Вухан кон крајот на 2019 година, се појави послаба во однос на неодамна откриените варијанти во Велика Британија и Јужна Африка“, вели Шао за „Глобал Ттјмс“.

Тој наведе студии на кинески компании за вакцинирање и лаборатории.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •