март 4, 2021

Каракачанов: Пријателе Заев, помогни ми да се сетам кој го зголемува српското влијание во Македонија

„Пријателе Заев, помогни ми да се сетам кој го зголемува српското влијание во Македонија? Ние ви испративме вакцина против КОВИД-19, но нема вакцина или лек за Стокхолмскиот синдром “, напиша вицепремиерот и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на својот Фејсбук профил.

Неговиот лут став доаѓа откаки Заев рече дека ќе се гради српскиот културен центар во Скопје и ќе ги врати наставата на српски јазик во училиштата. Како повод се користеше српскиот празник – Денот на Свети Сава.

Дали со отворањето на српскиот културен центар, ќе се памети окупацијата на тогашна Вардарска Македонија од страна на Кралството Србија во 1913 година? Затоа што ние, Бугарите, сме уморни од слушање глупости за т.н. „Бугарска окупација“?

Вака гласи едно од 7-те прашања што Каракачанов реторички им ги поставува на Заев, како и на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„Кој рече дека политичката елита на Република Македонија нема консензус за која било тема? Премиерот Зоран Заев, заедно со лидерот на опозициската ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, и честитаа на српската заедница во нивната земја по повод српскиот празник – Денот на Свети Сава. Заев дури и најави дека ќе се гради српски културен центар во центарот на Скопје и најави враќање на наставните програми за српски јазик и култура во училиште укинати за времето на Груевски.

За да не останат зад себе, „вмровеците“ Мицкоски се пофалија дека токму нивната партија го вовела овој српски празник пред неколку години и си ги потчукна градите дека не биле Заев, туку тие што биле поблиску до „браќата Срби“. Треба ли човек да се смее, дали треба да плаче.

„Долго време, скопската дипломатија ја обвинуваше мојата земја и мене лично за можно одложување од Бугарија за одредување датум за преговори со ЕУ и дека тоа ќе доведе до зголемување на српското влијание. Сега кој точно е виновен за зголемувањето на српското влијание?

Очигледно ова влијание навистина расте, но се прашувам – кој точно го зголемува. Или, како што мислам, никогаш не изгубило тежина.

Кој точно го зголемува српското влијание во Македонија со враќање на наставните програми на српски јазик и отворање на српски културен центар?

Пријател Заев, помогни ми да се сетам кој го зголемува српското влијание во Македонија?

Затоа што вашиот вицепремиер Никола Димитров и опиша на Европа дека тоа го прави Бугарија!

Колега Мицкоски, знам за вас, и за вас ова не е „доволено“, вие сакате да биде уште посилно, до степенот „И по Тито – Тито“, пишува Каракачанов.

Тој прашува дали со отворањето на српскиот културен центар, дали ќе се памети окупацијата во 1913 година на тогашна Вардарска Македонија од страна на Кралството Србија?

„Пријател Заев, дали овој тажен дел од историјата на Македонија е дел од културните врски со Србија? Дали ќе го прославите овој дел? Колега Мицкоски, какво е чувството да се претседателува партија што го носи светото име ВМРО за денеска да се величат и слават оние против кои ВМРО се борел низ својата историја? Зарем не е подобро во тој случај да се прецрта „ВМРО“ од кратенката на твојата партија – доволно ти е ДПМНЕ“, се вели во статусот.

Дополнително прашува „дали ќе бидат почестени двете востанија против Србите во 1913 година – востанијата во Тиквеш и Охрид-Дебар – што избувнаа во Вардарска Македонија, која српската влада ја преименува во Јужна Србија и српска Бановина?“

Бугарскиот министер за одбрана бара, освен националниот празник на Србите, да се слави националниот празник на Бугарија – 3 март? 

Според Каракачанов денеска во Македонија има околу 30 000 Срби, додека бугарските државјани со бугарски пасоши во Македонија се над 120 000,

„За жал, сегашната политичка елита во Скопје претпочита да ги слави џелатите на својот народ. Колку е чудна балканска варијанта на Стокхолмскиот синдром. Ние ви испративме вакцина против КОВИД, но нема вакцина или лек за Стокхолмскиот синдром “, напиша Каракачанов на својот официјален профил.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •