мај 16, 2021

Чомски: На секој кој го читал Орвел, јасно му е што се случува во Америка (видео)

Светското мислење не е важно ако е во спротивност со стратегијата на САД. „Во основа, населението нема право на глас“, рече тој. „Претставниците не обрнуваат внимание на гласот на народот. Политиката се води само на врвот, а тоа се нарекува плутократија, а не демократија “.

Големите медиумски организации во САД немилосрдно повторија дека американските власти сакаат јавноста да знае за светските теми, изјави историчарот Ноам Чомски за РТ. Тој понатаму наведува дека за водачите на САД, секоја прес-организација што не ја повторува американската пропаганда е неприфатлива. Вината на Западот, поточно на САД, кога зборуваме за светски теми како што се украинскиот конфликт или тензиите со Иран, исто така не е прифатлива во американските медиуми, рече Чомски, додавајќи дека светското мислење не е важно ако е во спротивност со американската стратегија. Тој вели дека секој што го прочитал Џорџ Орвел е совршено упатен во она што се случува, но дека тој игнорира сè без дискусија.

Забелешките на Чомски дојдоа пред сослушувањето во Конгресот под наслов „Конфликтот на Русија со конверзија на информации во оружје“. Ед Ројс, портпарол на Комитетот за надворешни работи, изјави дека руските медиуми ги делат странските општества во странство, претворајќи ги информациите во оружје. Социјален филозоф и професор на МИТ рече: „Ако имаше дури и трошка искреност, претставникот Ројс ќе зборуваше за американските медиуми“. „Најинтересен факт е дека Иран е обвинет за дестабилизација на Блискиот исток за поддршка на борците кои убија американски трупи во Ирак“, рече Чомски. „Тоа е исто како да нацистички весник во 1943 година ја критикуваше Англија за дестабилизација на Европа, со поддршката на партизаните кои убиваа германски војници. Со други зборови, кога Соединетите држави напаѓаат земја и убиваат стотици илјади луѓе, уништувајќи ја земјата до темел, тоа е стабилизација, а кога некој ќе се спротивстави на тоа, тоа е дестабилизација “. Чомски исто така ја спомна американската медиумска пропаганда во согласност со потезите на американскиот претседател Барак Обама да се сврти кон Куба, која САД долго време ја сметаа за спонзор на тероризмот и која воведе строго ембарго.

“Фактите се многу јасни. Ова е слободно општество и имаме пристап до многу внатрешни документи. Не можете да кажете дека не знаете нешто. Знаеме што се случи. Администрацијата на Кенеди започна многу сериозна терористичка војна против Куба. Тоа беше еден од факторите што доведе до ракетна криза. Тоа беше војна што требаше да доведе до инвазија во октомври 1962 година, за што Куба и Русија беа свесни. Сега се претпоставува дека тоа е причината поради која беа поставени ракетите. Таа војна траеше со години, а за тоа не се зборува во САД. Можете само да кажете дека имаше неколку обиди за убиство на Фидел Кастро. Сепак, самата терористичка војна беше многу сериозна “. Обама го смени курсот кон кубанската политика од други причини, освен слободата и демократијата, како што пишуваат американските медиуми, рече Чомски. „Тоа не е благороден гест, тоа е само признание на Обама дека Соединетите држави полека стануваат изолирани“, додаде тој. „Сепак, во САД не можете да го кажете тоа. Точно е дека тоа може да се види во јавните документи, но за тоа не се дискутира “.

Што се однесува до меѓународното право, Чомски рече дека со него управуваат големи сили и дека во други случаи е неважно. Значи, САД избираат од меѓународното право само она што им се допаѓа. „Меѓународното право не може да се примени против големите сили“, рече тој. „Нема начин да се примени. Погледнете сами во Меѓународниот кривичен суд кој ги осуди африканските лидери кои не ги сакаа Соединетите држави. Најголемото злосторство на овој милениум дефинитивно може да се смета американската инвазија на Ирак. Дали тоа стигна до Трибуналот? “

Чомски исто така спомена дека таканаречениот американски сон и американската демократија се во „сериозен пад“ бидејќи социјалната мобилност е најлоша во најбогатите нации. Тој додаде дека Соединетите држави официјално ја одржуваат демократијата, кога всушност таа повеќе не постои во Америка, ако и некогаш постоела. „Во основа, населението нема право на глас“, рече тој. „Претставниците не обрнуваат внимание на гласот на народот. „Политиката се води само на врвот, а тоа се нарекува плутократија, а не демократија“.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •