март 6, 2021

Д- Р ДАНИЛОВСКИ: ЗА 2-3 МЕСЕЦИ МОЖЕ ДА СТЕКНЕМЕ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ, ЗА КОГО ЌЕ СЕ ВАКЦИНИТЕ?

„Чекајќи ги вакцините, ќе си ја свршиме работата сами на природен начин, по некои пресметки, ние некаде меѓу 42 и 45% опфатени граѓани имаме со инфекција, независно дали се асимптоматски или со симптоми, тоа е околу 750.000 граѓани. Околу 1.6 милиони граѓани користат здравствени услуги во Македонија. Со оваа динамика за 2-3 месеци ќе го достигнеме прагот на колективен имунитет, па за кого ќе се вакцините? Епидемијата здивнува имајќи предвид дека сме шампиони на Балканот кога се работи за `расположение` за вакцинирање, околу 49% од граѓаните не се расположени да се вакцинираат“ – вели Драган Даниловски, универзитетски професор, епидемиолог во Студио 10 на ТВ24.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •